Despre taberele Yuppi

Despre taberele Yuppi

🎊 Taberele Yuppi sunt tabere gratuite de terapie prin experiență adresate copiilor și adolescenților cu boli oncologice, diabet sau alte boli autoimune.  
Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară numită terapie prin experienţă (sau recreere terapeutică). Metoda este recunoscută și implementată în întreaga lume și constituie o specializare de sine stătătoare în universități de top. Ea are impact pozitiv asupra a numeroase aspecte, inclusiv asupra încrederii în sine a copiilor și a gradului lor de independență.
Tabăra Yuppi a fost înființată în 2011 pentru a oferi o modalitate eficientă de terapie complementară copiilor cu boli cronice din România. Taberele Yuppi oferă terapie prin experienţă copiilor și adolescenților cu boli oncologice, diabet și alte boli autoimune, precum și familiilor cu copii de până la 9 ani cu o boală oncologică.

​Locul de tabără închiriat și utilizat an de an de Yuppi se află în localitatea Șăulia, judeţul Mureș. Aici am organizat anual, câte trei sau chiar patru tabere în funcție de grupa de vârstă, respectiv în funcție de boală: tabere pentru copii cu diabet, pentru adolescenţi cu diabet, pentru copii și adolescenți cu boli oncologice sau autoimune, respectiv pentru familii cu copii cu boală oncologică. Taberele sunt gratuite și se desfășoară timp de o săptămână, respectiv patru zile (tabăra pentru familii), pe timpul verii. 

Ce fac copii în tabere

În cadrul taberelor Yuppi, copiii și adolescenții sunt implicați în următoarele activități de terapie prin experiență:

cățărare

echitație

tir cu arcul

canotaj

muzică

fotografie

teatru

lucru manual

Terapia prin experiență

Suntem prima tabără din România care utilizează terapia prin experiență (numită și recreere terapeutică), o metodă revoluționară recunoscută și aplicată în întreaga lume.

Conform mai multor studii științifice, terapia prin experiență crește gradul de independență și încrederea în sine a copiilor și adolescenților și contribuie la stabilizarea simptomelor fizice ale bolilor. 

Terapia prin experiență din taberele Yuppi constă în exerciţii și activități specifice precum echitație, canotaj, tir cu arcul, cățărare, dar și muzică, teatru, lucru manual, desfășurate alături de voluntari bine pregătiți în acest sens.

Taberele de terapie prin experiență au fost inițiate cu 25 de ani în urmă de actorul american Paul Newman. Momentan există 14 astfel de tabere  în Europa, care găzduiesc anual aproximativ 33.000 de copii cu 40 de tipuri de boli cronice.

Asistență medicală în tabără

Siguranța copiilor este o prioritate pe tot parcursul taberelor!

Pentru garantarea siguranței participanților, precum și pentru coordonarea activităților, în organizarea taberelor e implicat un număr mare de voluntari adulți, entuziaști ai cauzei. În fiecare tabără, numărul voluntarilor este cel puțin egal cu cel al copiilor sau adolescenților participanți. 

Echipa medicală - Amicii Medicali, cum îi numim noi - este formată din medici, asistenţi medicali, dieteticieni şi kinetoterapeuți, care fac tot posibilul ca toţi copiii să participe la orice tip de activitate, asigurând monitorizarea lor medicală 24 de ore din 24.