Tinerii bolnavi cronic sunt tratați adeseori altfel la școală, la locul de muncă, drepturile lor nu sunt întotdeauna respectate, iar uneori le este greu să vorbească despre boala lor. Însă cei mai buni avocați ai lor sunt chiar ei!
Yuppi Camp, alături de PONT organizează o serie de traininguri gratuite de self-advocacy și design thinking, la finalul cărora 10 idei ale tinerilor vor fi puse în practică chiar de ei cu un suport financiar de 500 de euro.
La trainingurile de self-advocacy, organizate atât fizic (la Cluj-Napoca) cât și online, participanții, alături de traineri profesioniști, vor identifica problemele cu care se confruntă și împreună vor căuta soluții la aceste probleme. Tinerii vor învăța despre cum să militeze pentru drepturile lor, cum să își facă vocea auzită, cum să gândească și să implementeze o campanie de advocacy. Totul într-un mod interactiv, practic, cu jocuri și exerciții speciale.
Când și unde va avea loc următorul training?






Concurs de idei
Pe lângă acest atelier online, partenerul nostru, Grupul PONT organizează un concurs de idei care te-ar putea interesa. Participarea nu este eliminatorie, adică pot participa la concursul de idei și acele persoane care nu au avut ocazia de a participa la trainingul de self-advocacy. Însă trainingul de self-advocacy te va ajuta mult în procesul de gândire!
La concursul de idei pot înscrie echipe de 3-5 persoane care au identificat o problem în comunitatea lor și vor să facă o schimbare. După înscriere vor parcurge un proces de 3 săptămâni ajutat de un facilitator pentruaelabora o soluțiecâtmaibună. Apoi un juriu de specialiști va alege acele 10 propuneri care vor primi suport financiar de 500 de euro pentru a putea fi realizate. Data limită de înscriere: 6 martie.
Mai multe detalii aici: https://iammyadvocate.innovatory.ro/
--------
Tinerii bolnavi cronic, încurajați să vorbească despre greutățile cauzate de boală
”Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.
”Multă lume nici nu știe că eu am diabet. Nu am prea spus oamenilor despre asta, doar câtorva persoane. Mi-a fost jenă”, mărturisește Ionuț Simion, un tânăr de 24 de ani, fost participant al taberelor Yuppi.
Tinerii bolnavi cronic au nevoie de curaj: curajul de a putea fi ei înșiși, curajul de a-și face vocea auzită. #IAmMyAdvocate este un proiect lansat oficial marți, 24 mai, la Cluj Napoca, prin care Yuppi Camp dorește să creeze o comunitate unde actuali și foști participanți ai taberelor de terapie prin experiență Yuppi Camp își pot împărtăși problemele întâmpinate din cauza bolii și se pot ajuta reciproc pentru a depăși acele momente dificile, își pot crește încrederea în sine, se pot simți acceptați și înțeleși și sunt încurajați să-și facă vocea auzită. Un loc unde pot prinde curaj.
Între activitățile proiectului #IAmMyAdvocate se numără crearea a două grupuri de susținere pe Facebook, acțiuni de identificare a problemelor în comunitatea tinerilor bolnavi cronic și implementarea, chiar de către ei, a unor proiecte care să găsească soluții la aceste probleme, organizarea unor cursuri de sensibilizare la situația bolnavilor cronic pentru profesori și organizarea taberelor Yuppi pentru adolescenți.
”Yuppi Camp a fost fondat cu mai mult de 10 ani în urmă, ceea ce înseamnă că mulți participanți sunt acum adulți și nu mai pot reveni ca și participanți în tabere. Mereu am simțit nevoia de a menține contactul cu eu, de a face ceva util pentru și cu ei, dar nu am avut suficient timp, suficienți bani. La un moment dat, într-un moment de elan de a face ceva, am creat un Facebook group din prietenii mei de pe Facebook care erau foști participanți ai taberelor, dar ulterior nu am avut timp să întrețin acest grup: să vin cu postări noi, cu povești interesante, să stimulez interacțiunea, iar cu timpul comunicarea în grup a încetat”, a rememorat László Zsuzsa, președinta Asociației Mișcare de Tabără Yuppi, managerul de proiect #IAmMyAdvocate.
În 2021, când a apărut posibilitatea unei finanțări prin fondurile norvegiene pentru tineri cu diverse dificultăți, tinerii din acest grup au fost întrebați ce anume le-ar fi cel mai de folos.
”Am întrebat membrii acestui grup care au fost problemele cu care s-au confruntat în procesul de maturizare, care au fost problemele întâmpinate, dacă au reușit să depășească aceste momente, ce anume i-a ajutat. Spre marea mea surpriză nu reușeam să identific un numitor comun. Dar, uitându-mă a doua oară, mi-am dat seama că toți aveau, de fapt, ceva în comun: faptul că, în depășirea greutăților, au menționat momentul în care au reușit să se accepte pe sine, au început să aibă încredere în ei înșiși. Momentul în care au conștientizat și acceptat că viața trebuie trăită împreună cu această boală și au învățat să aibă curajul să vorbească despre ea la școală, facultate, printre prieteni, în relația de cuplu, la servici etc”, a detaliat Zsuzsa.
”Atunci am realizat că tinerii bolnavi cronic nu au nevoie doar de un politician, o asociație-umbrelă care să lupte pentru drepturile lor. Ci, mai important, au nevoie să fie sinceri cu ei înșiși, să se accepte, să aibă încredere în propria persoană, să știe să-și ceară drepturile și să-și facă vocea auzită. Așa a apărut proiectul #IAmMyAdvocate, prin care nu noi îi ajutăm concret pe ei, ci le creăm un context în care ei să să ajute pe ei înșiși”, a adăugat László Zsuzsa.
Ionuț Simion are acum 24 de ani și sâmbătă s-au împlinit 14 ani de când a fost diagnosticat cu diabet. Ionuț trăiește la Cluj și are două locuri de muncă, unde lucrează 14 ore pe zi, iar acest lucru face ca menținerea unui stil de viață adecvat diabetului să fie dificilă. A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2015. ”Mi-am dorit să nu fiu exclus din societate, chiar dacă am diabet. De fapt multă lume nici nu știe că eu am diabet. Nu am prea spus oamenilor despre asta, doar câtorva persoane. Mi-a fost jenă. În tabăra Yuppi am început să accept un pic mai mult că am această boală deoarece am cunoscut oameni ca mine, care nu te evită, nu le este frică, nu au retragerea aceea”, s-a destăinuit Ionuț.
Dósa Csaba are 17 ani, iar artrita i-a apărut în toamna în care a început clasa a șaptea. Csaba trăiește în Târgu Mureș și este în clasa a 11-a. A participat la taberele Yuppi de trei ori, ultima dată în 2019. ”În 2016 mi-au apărut primele simptome de artrită la gleznă. Am avut atunci nevoie de trei luni de tratament: una la spital și două luni de tratament medicamentos acasă. Când au început simptomele m-a durut atât de tare încât nici nu am putut umbla. După tratament a trecut un an și simptomele au reapărut. Am început atunci o dietă mare, care m-a ajutat mult. Yuppi Camp m-a ajutat să mă desprind de viața obișnuită, am fost înconjurat de oameni ca mine, iar asta m-a ajutat și pe mai departe să fiu mai sociabil și să îmi fac prieteni mai ușor”, a mărturisit Csaba.
Proiectul #IAmMyAdvocate va include mai multe evenimente și acțiuni care se vor derula pe parcursul următorilor doi ani și vor implica minimum 200 de tineri bolnavi cronic din toată țara, cu vârste între 14 și 35 de ani, din care măcar jumătate din zone defavorizate:
- Întărirea stimei de sine – tabere terapeutice gratuite, în 2022 și 2023, pentru 100 de adolescenți cu cancer, diabet sau alte boli autoimune;
- Comunitate de sprijin a celor care trec prin aceeași experiență, un loc unde acești tineri se simt acceptați și în siguranță. Se vor creea două comunități pe Facebook: una pentru adolescenți bolnavi cronici, cealaltă pentru tineri adulți bolnavi cronic;
- Activism civic – Alături de unul din partenerii proiectului, Grupul PONT, 50 de tineri bolnavi cronic vor identifica probleme specifice lor și vor concepe proiecte din care 10 vor fi puse în practică chiar de ei în comunitatea lor;
- Campanii social media – cei 10 tineri ce au prins curaj și vor să își facă vocea auzită vor fi ajutați în acest proces prin campanii în social media concepute și implementate chiar de ei cu sprijinul Yuppi Camp;
- Cursuri de sensibilizare față de situația elevilor bolnavi cronic pentru 130 de profesori din 10 școli diferite oferit de Centrul Educațional Spektrum din Miercurea Ciuc, partener al proiectului.
- Conferință cu specialiști din domeniu, reprezentanți ai unor instituții și organizații care sunt în contact continuu cu tinerii bolnavi cronic: DGASPC-uri, Inspectorate Școlare, Asociații de Pacienți etc.
Mai multe informații despre proiect și despre Yuppi Camp puteți afla pe pagina web www.yuppicamp.ro, pe Facebook-ul și Instagramul Yuppi Camp.
Asociația Mișcare de Tabără Yuppi există din 2011 și oferă tabere gratuite de terapie prin experienţă copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune, alături de familiile lor. De la începuturi până acum au beneficiat de terapia prin experiență 1.266 de copii, adolescenți și familiile lor, alături de 1.116 voluntari în 25 de tabere fizice, precum și în 11 activități și tabere online. Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară a terapiei prin experienţă: activitățile din tabără - alpinism, canotaj, echitație, tir cu arcul, etc - îi ajută pe participanți să-şi redescopere încrederea în sine, le crește gradul de independență şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala - fapt dovedit de studii științifice.
În vara lui 2022 organizăm trei tabere și un week-end pentru familii: Tabăra pentru copii și tineri cu diabet cu vârsta între 7 și 18 ani, Tabăra de Frați (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 6 și 18 ani și frații lor), Tabăra de Familii (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 0 și 7 ani și familiile lor), Weekendul de Familii (pentru copii bolnavi cronic cu vârsta între 0 și 18 ani și familiile lor).
---
Proiectul #IAmMyAdvocate este derulat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi în parteneriat cu Grupul PONT și Centrul Educațional Spektrum și beneficiază de o finanțare în valoare de 149 900, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.